#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Top 5 účinných lokálních terapií pro minimalizaci systémového užívání ATB

10. 10. 2024

Kožní infekce patří mezi velmi časté veterinární problémy. V rámci odpovědného zacházení s antibiotiky by měla být vždy zvážena lokální terapie. Přinášíme stručný přehled účinných alternativ řešení vybraných kožních problémů.

1. Chlorhexidin ± mikonazol

Lokální antiseptika jsou účinná zejména při léčbě povrchové pyodermie (viz obr. 1), doporučují se v případě přítomnosti bakterií nebo kvasinek. Chlorhexidin a mikonazol působí in vitro synergicky proti Staphylococcus pseudintermedius a ničí bakterie účinněji než kterákoliv ze složek samostatně. 

   

Obr. 1  Papuly, krusty a epidermální kolarety typické pro povrchovou pyodermii u psa; tyto léze lze mnohdy léčit pouze lokálně chlorhexidinem s mikonazolem i bez něj

 

   

Šampon je nutný pro odstranění šupin, mastnoty, nečistot a alergenů. Pokud lze zvládnout příčinu pyodermie (alergickou dermatitidu na blechy, demodikózu aj.), je možné léčit samotnou povrchovou pyodermii pouze antiseptickým šamponem, případně použít pěny, spreje a ubrousky pro specifické oblasti těla (obličej, perineum). 

    

2. Kortikosteroidy

Atopická dermatitida je častou příčinou povrchové pyodermie. V kombinaci s narušenou epidermální bariérou umožňuje přerůstání normální flóry, zejména po automutilaci. Bakteriální pyodermie a kvasinková dermatitida jsou pak běžné komplikující faktory, ale ne všichni pacienti se svědivou, červenou kůží trpí infekcí; tehdy mohou lokální kortikosteroidy pomoci kontrolovat zánět a zabránit automutilaci.

I jiné zánětlivé kožní stavy (interdigitální furunkulózu, akutní mokvavou dermatitidu...) lze často zvládnout jen pomocí lokálních kortikosteroidů samotných nebo v kombinaci s lokálními antiseptiky. Důležitý je jejich správný výběr pro prevenci nežádoucích účinků (viz obr. 2). Vysoce účinným kortikosteroidům (například betamethasonu) je třeba se vyhnout v oblastech s tenkou kůží a opatrnosti je třeba i při častém podávání kortikosteroidů s nižší účinností (jako jsou hydrokortison aceponát či triamcinolon). Triamcinolon acetonid 0,015% ve spreji je produkt určený ke kontrole pruritu při atopické dermatitidě u psů; hydrokortison aceponát 0,584 mg/ml ve spreji lze využít jako účinnou monoterapii externí otitidy u psů.

    

Obr. 2  Závažné kožní nežádoucí účinky kortikosteroidů (atrofie kůže, eroze, mílie) po několikanásobné denní aplikaci spreje obsahujícího gentamicin a betamethason po dobu několika měsíců v tříselné oblasti u atopického 5letého kastrovaného křížence zlatého retrívra a pudla

 

   

Studie optimálních dávek humánních přípravků u veterinárních pacientů nebyly publikovány, proto by se měla používat nejnižší frekvence aplikace, která tlumí klinické příznaky. Triamcinolon 0,1 % krém je široce dostupný a účinný při lokálních zánětlivých lézích tlapek, nosní houby a tlakových bodů. U pyodermie lze použít antiseptický šampon nebo sprej v kombinaci s lokálním kortikosteroidem jakožto vhodnější alternativu gentamicinu, který bývá ve veterinárních sprejích běžně kombinován s ultrapotentním betamethasonem.

    

3. Fluorescenční biomodulace

Fluorescenční biomodulace (FBM) zahrnuje aplikaci fotokonvertujícího gelu (ve 2mm vrstvě), obsahujícího chromofory produkující vlnové délky světla s širokým biologickým účinkem, a fluorescenčního světla po dobu 2 minut (obvykle 2× týdně). FBM může ošetřit větší oblasti kůže ve srovnání s terapií nízkoúrovňovým laserovým světlem (fotobiomodulací), která má u dermatologických onemocnění nízkou účinnost. Přesný mechanismus účinku není znám. Klinické důkazy podporují FBM jako samostatnou nebo doplňkovou léčbu lokalizované pyodermie, infikovaných chirurgických řezů, interdigitální furunkulózy a dalších zánětlivých kožních stavů (viz obr. 3).

   

Obr. 3  Pravá hrudní končetina 4letého kastrovaného křížence se dvěma akrálními granulomy způsobenými lízáním: (A) před 8týdenní léčbou fluorescenční biomodulací a per os naltrexonem a fluoxetinem, (B) po této terapii

    

   

4. Obnova epidermální bariéry

Řada kožních onemocnění (ichtyózy, idiopatická seborea, nazodigitální hyperkeratóza, sebaceózní adenitida...) narušuje epidermální bariéru a předurčuje kůži k dysbióze, respektive sekundárním bakteriálním infekcím. 

Sekundární infekce by měly být léčeny lokálními antiseptiky a bariérovou reparační terapií (mastné kyseliny, fytosfingosin, ceramidy a oleje rostlinného původu). Ta nahradí epidermální lipidy ztracené v důsledku destrukce mazových žláz při sebaceózní adenitidě a změněné epidermální funkce při jiných poruchách, redukuje zánět, normalizuje obrat keratinocytů a inhibuje mikroorganismy. Udržovací terapie může zajistit trvalou prevenci infekce díky kontrole klinických příznaků.

   

5. Lékařský med

Med podporuje proliferaci fibroblastů, snižuje otok, má baktericidní aktivitu a možné antibiofilmové vlastnosti (v závislosti na dominantním rostlinném nektaru). Studie prokázaly in vitro aktivitu proti kožním patogenům, důkazy podporující použití medu k léčbě povrchové pyodermie však chybí. Med je užitečný pro léčbu kožních traumat (kousnutí, tržných ran, popálenin, pooperačních ran, proleženin apod.).

   

(kata)

Zdroj: Layne E. A. Top 5 topical therapies to minimize systemic antibiotic Use. Clinician's Brief, 2024 Aug. Dostupné na: www.cliniciansbrief.com/article/treatment-antibiotics-veterinary-skin



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#