#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová doporučení WSAVA pro kontrolu reprodukce malých zvířat kladou důraz na odklon od rutinní kastrace

12. 7. 2024

Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA) vyzývá ke „změně paradigmatu“ v přístupu ke kontrole reprodukce. Ústředním bodem prvních Globálních doporučení WSAVA pro řízení reprodukce, jež vyšla letos v květnu, je apel na veterinární lékaře, aby poskytli svým klientům veškeré dostupné informace, které jsou potřeba k poučenému rozhodnutí o kastraci zvířat, a aby upustili od tradičního přístupu, tedy „rutinní“ kastrace malých zvířat.

Usnadňovat rozhodnutí a zabezpečit welfare

Doporučení, která jsou k dispozici ke stažení zdarma na webových stránkách asociace, připravil Výbor pro řízenou reprodukci (RCC) WSAVA a publikoval je v Journal of Small Animal Practice. Jejich cílem je usnadnit vědecky podložená rozhodnutí týkající se řízení reprodukce a zároveň zabezpečit welfare zvířat a podporovat vazbu mezi majitelem a zvířetem. Zahrnují diskusi o současné praxi spolu s vysvětlením novějších přístupů, a to jak chirurgických, tak nechirurgických. Zabývají se také zdravotními výhodami a nevýhodami jednotlivých metod a rovněž etickými otázkami.

Změna pohledu a myšlení

„Kontrola reprodukce je kritickou a rychle se rozvíjející oblastí ve veterinární praxi malých zvířat. Po mnoho let jsme standardně doporučovali kastrovat psy a sterilizovat feny, avšak ve světle nových vědeckých poznatků nastal čas na změnu našeho myšlení. Nově získaná vědecká data ukazují, že gonadektomie může mít nepříznivý dopad na zdraví některých zvířat. Ukazují také, že doporučování kastrace u starších psů za účelem snížení rizika vzniku benigní hyperplazie prostaty nemusí být vhodné, protože v některých případech může kastrace ve skutečnosti později zvýšit riziko vzniku karcinomu prostaty. Panují také obavy z faktu, že se stále častěji přistupuje k předčasné kastraci nebo že se kastrace používá jako nástroj kontroly chování,“ uvádí k vydání nových doporučení předseda RCC WSAVA prof. Stefano Romagnoli z Padovské univerzity.

Důkladné zhodnocení relevantních faktorů

Doporučení apelují na veterinární lékaře, aby si nadále rozšiřovali své dosavadní znalosti v této oblasti a současně věnovali více času klientům, kterým tak mohou předat co nejpodrobnější informace ohledně benefitů, rizik a vedlejších účinků chirurgické a nechirurgické kastrace, respektive navrhnout vhodné možnosti pro konkrétní zvíře. Měli by přitom zohlednit plemeno, věk, případné problémy v chování a další relevantní faktory. Ačkoliv těmito konzultacemi stráví veterinární lékaři více času, RCC WSAVA se domnívá, že tento přístup je v nejlepším zájmu zvířete. Doporučení zároveň berou v potaz, že zvířata umístěná v útulcích se nacházejí v odlišné situaci, a proto navrhují řešení přizpůsobená jejich potřebám, včetně potřeby zajistit jim nový domov.

„Věříme, že pro odborníky budou tato doporučení cenným zdrojem informací a že se stanou katalyzátorem změn v praxi řízení reprodukce na celém světě,“ dodává profesor Romagnoli.

Pozvánka na webinář

Všichni veterinární lékaři jsou současně zváni na www.vetacademy.cz, kde je k dispozici webinář „1. doporučení WSAVA ke kontrole reprodukce u psů a koček – informace přímo od specialistů“ v simultánním překladu za účasti specialistů – členů Výboru pro řízenou reprodukci WSAVA.

Originální „WSAVA guidelines for the control of reproduction in dogs and cats“ jsou volně dostupné na webových stránkách asociace: https://wsava.org/global-guidelines/reproduction-guidelines

Mise a cíle WSAVA

Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA) sdružuje více než 200 tisíc veterinárních lékařů na celém světě prostřednictvím 113 členských organizací a usiluje o globální zlepšení standardů klinické péče o společenská zvířata. Snaží se proto zajistit, aby veterinární lékaři na celém světě měli volný přístup k nejnovějším zdrojům a poznatkům. Mezi její hlavní činnosti patří sestavování guidelines pro klíčové oblasti veterinární praxe, včetně managementu léčby bolesti, výživy, vakcinace a v neposlední řadě reprodukce.

(pr)



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#