#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kulhání na pánevní končetinu u kočky může souviset se zubními obtížemi – kazuistika

21. 8. 2024

Kulhání na pánevní končetinu a snížená aktivita u koček může souviset se stomatologickými obtížemi – tento syndrom se označuje jako PADS. Následující kazuistika popisuje diagnostický a léčebný proces v těchto případech. V závěru jsou diskutována obecná doporučení.

Popis případu

Anamnéza

K vyšetření byla předvedena 18měsíční dlouhosrstá kočka s anamnézou kulhání na levou pánevní končetinu a sníženou aktivitou v trvání 2 týdnů. Kočka byla držená pouze v domácnosti, byla kastrovaná, vážila 3,6 kg a byla pravidelně vakcinovaná. Majitelé si nebyli vědomi žádného úrazu.

Klinické vyšetření

Při klinickém vyšetření byla pacientka čilá a normálně reagující, ze všech parametrů měla zvýšený pouze srdeční tep (260/min). Vyšetření dutiny ústní odhalilo perzistentní mléčné zuby s přítomností trvalých zubů, dále gingivitidu a zubní kámen. Ortopedickým vyšetřením byl zjištěn střední stupeň kulhání na levou pánevní končetinu. Bolest a otok byly lokalizovány v oblasti levého kolena.

Zobrazovací vyšetření a stanovení diagnózy

Pod celkovou anestezií bylo provedeno rtg vyšetření, které odhalilo perzistentní mléčné zuby a neprořezané trvalé zuby. Na snímcích pánevních končetin byla patrná dislokovaná fraktura levé čéšky a nedislokovaná fraktura pravé čéšky.

Byla stanovena diagnóza PADS (patellar fracture and dental anomaly syndrome; dříve knee and teeth syndrome).

Postup léčby

Na 3 dny byla nasazena nesteroidní antiflogistika a bylo doporučeno omezení pohybu. Následovalo ošetření dutiny ústní – extrakce mléčných zubů i neprořezaných trvalých zubů a odstranění zubního kamene s pokračováním analgetické terapie.

Po 3 týdnech od zákroku se kulhání zmírnilo a zmenšil se otok kolena; proces hojení dásní byl přiměřený. Doporučen byl klidový režim na dalších 6 týdnů s postupným návratem k běžné aktivitě.

Další sledování

Po dalších 3 měsících nebylo u kočky patrné ani kulhání, ani otok kolena. Rtg vyšetření ukázalo nezměněný stav bilaterálních patelárních fraktur, ale chirurgické řešení nebylo doporučeno z důvodu možného selhání. Patologické fraktury byly pravidelně rentgenologicky kontrolovány a přetrvávaly i po 2 a 8 letech.

   

PADS

PADS zahrnuje vedle výše uvedených příznaků také zlomeniny dlouhých kostí a pánve a abnormality páteře. Patologické zlomeniny tibie a fibuly se mohou objevit až do 10 let od stanovení diagnózy.

Tento syndrom je obvykle diagnostikován u mladých koček, častěji bývají postiženi kocouři. Průměrný věk nástupu kulhání nebo radiologické diagnózy může být v rozpětí od 4 měsíců do 8 let.

Léčba v kostce

  • U všech koček s perzistentními mléčnými zuby by mělo být provedeno důkladné ortopedické vyšetření.
  • Stěžejní je opatrná extrakce perzistentních mléčných zubů a neprořezaných trvalých zubů, aby se předešlo rozvoji proliferativní osteomyelitidy, odontogenních cyst a deformace čelisti. 
  • Extrakce zubů by měla být postupná, aby nedošlo k iatrogenní fraktuře mandibuly.
  • Obecně se doporučuje konzervativní léčba s omezením pohybu a analgetickou terapií.
  • Chirurgická léčba fraktur čéšky se nedoporučuje z důvodu vysoké míry selhání.
  • Objevit se mohou faktury acetabula, tibie a jiných dlouhých kostí; proto by mělo být provedeno několik rtg vyšetření v závislosti na klinických příznacích.
  • Některé kočky se mohou uzdravit a adaptovat na přítomnost zlomenin, zatímco u jiných může přetrvávat změněný plantigrádní postoj.
     

Další informace k tomuto tématu jsme před časem publikovali rovněž v článku Patologie dutiny ústní u koček postižených syndromem PADS.

   

(zaru)

Zdroje:
1. Bahlmann K. L., Bailey S. J. Pelvic limb lameness in a cat. Clinician's Brief, 2021 Jun. Dostupné na: www.cliniciansbrief.com/article/pelvic-limb-lameness-cat-feline-knees-teeth-syndrome
2. Rodriguez N. A. R., Bailey S. J., Langley-Hobbs S. J. Treatment of pelvic fractures in cats with patellar fracture and dental anomaly syndrome. J Feline Med Surg 2021; 23 (4): 375–388, doi: 10.1177/1098612X20959616.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#