#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když je přenašečem difterie pes – kazuistiky

21. 8. 2024

Vedle čistě lidského patogenu Corynebacterium diphtheriae, původce klasického záškrtu, se v posledních desetiletích dostává do popředí zájmu mikrobiologů druh Corynebacterium ulcerans, který se vyskytuje i u zvířat (hlavním rezervoárem je skot). U člověka může vyvolat tonzilitidu a onemocnění připomínající lehčí difterii včetně vzdálených komplikací. V rámci červnového semináře pořádaného Společností pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D., ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na několika zahraničních i domácích kazuistikách prezentovala potvrzené případy přenosu difterie ze zvířete na člověka.

Corynebacterium ulcerans u zvířat

Původcem difterie jsou korynebakterie produkující toxin, jednak čistě lidský patogen Corynebacterium diphtheriae a relativně nově i primárně zvířecí druhy C. ulcerans a C. pseudotuberculosis. Zdrojem nákazy tedy může být jak infikovaný člověk, tak zvíře. C. ulcerans bylo odhaleno v roce 1926. Způsobuje zejména mastitidy u zvířat, nakazit se je možné i z nepasterizovaných mléčných produktů. Jeho přítomnost byla prokázána u řady zvířat, mimo jiné u divokých i domestikovaných koček a psů, fretek, koní, koz, domácích a divokých prasat, velbloudů, lišek nebo srnčí zvěře. Nejdůležitějším faktorem virulence je právě difterický toxin.

Případ 1: Francie – žena s nákazou od psa s labiální ulcerací

V roce 2005 byla do nemocnice Bicêtre v Paříži přijata 47letá imunosuprimovaná žena po transplantaci ledviny. Trpěla závažnou dušností a byla hospitalizována na jednotce intenzivní péče. Zpočátku byla léčena pro sinusitidu, ale její stav se nezlepšoval. Měla stridor, teplotu 38 °C, pseudomembranózní exsudát v nosohltanu a hrtanu, ulcerace a otok epiglottis. Laboratorní testy potvrdily přítomnost Corynebacterium ulcerans.

Pacientka byla proti difterii očkována v dětství, ale hladina protilátek byla nedostatečná. Popřela, že by pobývala v zemích s endemickým výskytem difterie, neměla kontakt s hospodářskými zvířaty ani nekonzumovala nepasterizované mléko. Rodinní příslušníci, zdravotnický personál ani kontaktní pacienti nebyli nakaženi.

Pacientka vlastnila psa, který 3 roky trpěl chronickou labiální ulcerací, kýchal a měl rýmu. Vyšetření psa odhalilo přítomnost C. ulcerans v krčních mandlích, nosu a labiální ulceraci. Ribotypizace potvrdila, že kmen C. ulcerans u psa a pacientky byl identický, ale odlišný od kmenů uložených v kolekci Pasteurova institutu. Sekvenace potvrdila shodu genu difterického toxinu s kmenem C. ulcerans izolovaným z lidské kožní léze v Německu v roce 2003.

Případ 2: Česko – zoonotický přenos difterie u onkologické pacientky

V dubnu 2022 byla v Česku hospitalizována onkologická pacientka, narozená v roce 1942, kvůli dušnosti, chrapotu a afonii. Byl u ní zjištěn mukoprulentní zánět nosohltanu. Vyšetření potvrdilo přítomnost C. ulcerans produkujícího difterický toxin (NRL). Léčena byla širokospektrými antibiotiky a kortikoidy.

Jedná se o nemocnou, která byla léčena pro nádor slinivky břišní, nebyla v zahraničí a její očkování nebylo dohledáno. V domácnosti s ní žili pouze manžel, syn a pes. Vyšetření manžela, syna a zdravotnického personálu bylo negativní. Pes, který neměl žádné potíže, byl vyšetřen veterinářem a z jeho tlamy a nosních dírek byl izolován kmen C. ulcerans produkující NRL.

Sekvenační typizace vzorků od pacientky a psa ukázala, že se jedná o stejný bakteriální kmen C. ulcerans sekvenačního typu ST-331. 

Případ 3: Česko – infekce C. ulcerans u 10letého chlapce

V lednu 2023 onemocněl 10letý chlapec bolestmi v krku a horečkou až 39 °C. Praktický lékař provedl výtěr z krku s negativním výsledkem. Kvůli přetrvávajícím teplotám a bolestem v krku s progresí šedobílých povlaků byl v únoru výtěr opakován, s prokázáním přítomnosti C. ulcerans.

Byla informována krajská hygienická stanice a Národní referenční laboratoř potvrdila přítomnost genu pro difterický toxin. Chlapec byl řádně očkován, poslední dávku očkovací látky proti difterii dostal v srpnu 2022. Po nasazení antibiotik se jeho stav zlepšil. Doma byl v kontaktu se třemi psy a kocourem, přičemž u jednoho ze psů byla zjištěna pozitivita na C. ulcerans.

(jas)

Zdroje:
1. Zoonózy − seminář. Společnost pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP, Praha, 4. 6. 2024.
2. Lartigue M., Monnet X., Le Flèche A. et al. Corynebacterium ulcerans in an immunocompromised patient with diphtheria and her dog. J Clin Microbiol 2005; 43 (2): 999–1001, doi: 10.1128/jcm.43.2.999-1001.2005.
3. Museux K., Arcari G., Rodrigo G. et al. Corynebacteria of the diphtheriae species complex in companion animals: clinical and microbiological characterization of 64 cases from France. Microbiol Spectr 2023 Jun 15; 11 (3): e0000623, doi: 10.1128/spectrum.00006-23.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#