#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bedinvetmab si díky své účinnosti získal pevné místo v pokynech WSAVA pro léčbu bolesti

11. 9. 2024

Navzdory pokrokům v analgetické terapii je bolest často nedostatečně léčená, a to i u běžných stavů, jaké představuje například osteoartritida (OA). Reakcí na tuto skutečnost jsou mimo jiné doporučení vydaná Světovou asociací veterinárních lékařů pro malá zvířata (WSAVA), jejichž aktualizovaná verze uvádí i pomyslný chybějící střípek k několikatýdenní účinné kontrole bolesti při OA − monoklonální protilátky proti NGF.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Anti-NGF mAbs v doporučeních WSAVA

Zmírnit utrpení zvířete je základní lékařskou i etickou povinností, přičemž nejčastější příčinou chronické bolesti u savců je osteoartritida. I této problematice se věnují nejnovější pokyny WSAVA, které slouží jako komplexní pomoc veterinárním lékařům k pochopení významu léčby bolesti pro zlepšení zdraví a pohody pacientů, ale také k jejímu rozpoznávání, hodnocení a výběru vhodné terapie v konkrétních případech.

WSAVA zdůrazňuje, že významný analgetický účinek pro tlumení bolesti při OA u psů (i koček) byl v posledních několika letech prokázán v řadě klinických studií u jednotlivě podávaných dávek monoklonálních protilátek proti nervovému růstovému faktoru (anti-NGF mAbs). Zveřejněné údaje vypovídají o tom, že jsou účinné v různých stupních závažnosti OA bolesti a jsou vhodné jako terapie 1. volby. Jediná injekce může u psů zajistit několikatýdenní účinnou kontrolu bolesti.

Rozetnutí bludného kruhu bolesti

Nervový růstový faktor (NGF) byl původně identifikován jako kritický faktor pro vývoj a zachování senzorických a sympatických neuronů ve vyvíjejícím se nervovém systému. Ukázalo se však, že důležitou roli hraje i v (pro)nocicepci − senzibilizuje nervy, mění způsob jejich fungování a aktivuje imunitní/prozánětlivé buňky. Faktory uvolňované těmito buňkami dále senzibilizují neurony a přispívají k jejich pučení při stavech bolesti, čímž se rozvíjí bludný kruh.

NGF je silný mediátor a modulátor bolesti, který je nadměrně exprimován v osteoartritických kloubech. Monoklonální protilátky proti NGF se zaměřují na tento faktor a neutralizují ho, čímž snižují množství volného NGF, který se může vázat na receptory tyrosinkinázy A umístěné na neuronech a imunitních buňkách. 

Bezpečná a účinná první volba

Jednotlivé subkutánní injekce anti-NGF mAbs u pacientů s OA zmírňují bolest po dobu nejméně 1 měsíce. Aplikace těchto léčiv přitom dosud nebyla spojena s žádnými orgánově podmíněnými nežádoucími účinky. V řadě veterinárních ordinací se tak bedinvetmab ze skupiny anti-NGF mAbs stal lékem 1. volby při léčbě bolesti při OA díky své prokázané účinnosti, dobrému bezpečnostnímu profilu i možnosti bezpečně současně podávat nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDs) po dobu i 2 týdnů.

(kata)

Zdroje:
1. Monteiro B.P ., Lascelles B. D. X., Murrell J. et al. 2022 WSAVA guidelines for the recognition, assessment and treatment of pain. JSAP 2022, doi: 10.1111/jsap.13566.
2. Grubb T. Select drugs and compounds for canine osteoarthritis management. Today's Veterinary Practice, 2023. Dostupné na: https://todaysveterinarypractice.com/pharmacology/select-drugs-and-compounds-for-canine-osteoarthritis-management



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#