#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Management idiopatické cystitidy koček − co funguje a co ne?

23. 9. 2024

Felinní idiopatická cystitida (FIC) patří mezi nejčastější formy onemocnění dolních cest močových u koček. Pro léčbu FIC dosud byla doporučena řada látek a léčebných postupů, jen některé z nich však fungují a jsou ověřeny i klinickými studiemi.

Úvod

FIC je běžné onemocnění dolních cest močových u koček o neznámé etiologii. Je nejčastější příčinou hematurie, dysurie, polakisurie a periurie, v některých případech komplikována obstrukcí močové trubice. Pro léčbu a prevenci FIC bylo doporučeno více než 70 látek nebo léčebných postupů, jen málo z nich však bylo vyhodnoceno i v kontrolovaných klinických studiích. Diskuse kolem účinnosti navíc stěžuje to, že klinické příznaky u většiny koček s akutní neobstrukční FIC často samy ustoupí během 2−7 dnů. Odhadem až u 40−65 % koček s FIC ovšem dojde během 1−2 let k ≥ 1 recidivě příznaků.  

   

Co v managementu FIC (ne)funguje?

Pro léčbu FIC byla doporučena řada látek, včetně antibiotik, trankvilizérů, anticholinergik, spasmolytik, amitriptylinu a protizánětlivých léků (např. dimethylsulfoxid, glukokortikoidy, nesteroidní antiflogistika, feromonová terapie). Žádná kontrolovaná studie nicméně neprokázala účinnost žádného z těchto přípravků.

Antibiotika

Antibiotika by měla být použita jen v případě potvrzené bakteriální infekce. Ve většině případů FIC je však moč sterilní. Pokusné podávání nelze doporučit.

Kortikosteroidy

Dle dostupné studie nemají větší účinnost než placebo. K jejich použití nejsou indikace.

Amitriptylin

V 1 nekontrolované studii na kočkách s těžkou recidivující idiopatickou cystitidou majitelé uváděli méně klinických příznaků u zvířat léčených amitriptylinem. Ovšem cystoskopické abnormality přetrvávaly, což naznačuje možnost placebo efektu.

Glykosaminoglykany

Specifický glykosaminoglykan (GAG), nazývaný GP-51, je hlavní složkou povrchového mucinu na normálním urotelu močového měchýře. Předpokládá se, že GAG zabraňují adhezi bakterií a krystalů a chrání urotel před škodlivými nebo toxickými látkami v moči. Studie u žen a koček s IC odhalily, že množství vylučovaných GAG v moči je snížené.

U lidských pacientů s IC byl zaznamenán určitý úspěch po léčbě pentosanpolysulfátem sodným, exogenní formou GAG. N-acetyl-D-glukosamin (NAG) je substrátem pro biosyntézu GAG, ale jeho poločas rozpadu je relativně krátký. Oproti glukosaminu je méně kompletně oxidován, což vede k většímu vylučování močí. Podávání NAG (250 mg p.o. à 24 hod.) u koček s IC významně zvýšilo plazmatické koncentrace GAG i koncentrace GAG v moči po 21 dnech léčby. Chybí však zhodnocení dlouhodobého vlivu perorálního podávání NAG na klinické příznaky a epitel močového měchýře. 

Analgetika 

Mají své opodstatnění:

  • buprenorfin: i.v. nebo i.m.: 0,005−0,01 mg/kg à 4−8 hod; přes bukální sliznici: 0,01−0,02 mg/kg à 12 hod;
  • butorfanol: i.v. nebo s.c.: 0,2−0,4 mg/kg à 2−6 hod; p.o.: 1,5 mg/kg à 4−8 hod.

Úprava životního prostředí

K rozvoji a přetrvávání klinických příznaků spojených s FIC může přispívat stres. Účinnou součástí léčby FIC se proto ukázala být multimodální úprava prostředí (MEMO). Ta by navíc měla být individuální dle situace každého pacienta:

  • Jedním z nejdůležitějších aspektů MEMO bývá hygiena záchodu. Stelivo by mělo být často čištěno a záchodky by měly být umístěny na vhodných místech. Počet, velikost, tvar, typ steliva, otevřené záchodky versus zakryté aj. to vše může ovlivnit jejich přijetí a používání.
  • Přístup k několika zdrojům čerstvého krmiva a vody může pomoci snížit stres a zvýšit příjem tekutin.
  • Častější kontakt mezi majiteli a postiženými kočkami může rovněž snížit stres (hlazení, péče o srst, hry, které simulují lovecké chování − honba za světelnými body, hračky, které pravidelně vypouštějí potravu, aj.).
  • Pro kočky, zejména ty, které žijí v domácnostech s více zvířaty, může být prospěšný větší přístup do soukromých prostor.

Krmivo

U řady koček pomáhá přechod ze suché stravy na vlhkou (větší příjem vody, nižší koncentrace moči). Méně koncentrovaná moč je pravděpodobně méně dráždivá, zejména pokud je uroepitelová propustnost zvýšená. 

V recentní kontrolované studii vedlo podávání krmiva určeného k prevenci vzniku či k rozpouštění struvitů a k prevenci vzniku oxalátu vápenatého k významně nižšímu výskytu recidiv FIC a příznaků hematurie, dysurie a strangurie, a to u koček s neobstrukční IC. Toto krmivo se vyznačuje nízkým obsahem hořčíku, okyseluje moč a je obohacené o omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty (vitamin E a betakaroten).

Důležitým aspektem je rovněž současné řešení případné obezity, která patří mezi rizikové faktory FIC. V takovém případě musí veterinární dieta plnit hned několik funkcí.

   

(kata)

Zdroje:
1. Grauer G. F. Current thoughts on pathophysiology and treatment of feline idiopathic cystitis. Today's Veterinary News, 2013. Dostupné na: https://todaysveterinarypractice.com/urology-renal-medicine/current-thoughts-on-pathophysiology-treatment-of-feline-idiopathic-cystitis
2. Panchaphanpong J., Asawakarn T., Pusoonthornthum R. Effects of oral administration of N-acetyl-d-glucosamine on plasma and urine concentrations of glycosaminoglycans in cats with idiopathic cystitis. Am J Vet Res 2011; 72 (6): 843−850, 10.2460/ajvr.72.6.843. 
3. Kruger J. M., Lulich J. P., MacLeay J. et al. Comparison of foods with differing nutritional profiles for long-term management of acute nonobstructive idiopathic cystitis in cats. J Am Vet Med Assoc 2015; 247 (5): 508−517, doi: 10.2460/javma.247.5.508.
4. Chew D. J., Buffington C. A., Kendall M. S. et al. Amitriptyline treatment for severe recurrent idiopathic cystitis in cats. J Am Vet Med Assoc 1998; 213 (9): 1282−1286, doi: 10.2460/javma.1998.213.09.1282. 
5. Osborne C. A., Kruger J. M., Lulich J. P. et al. Prednisolone therapy of idiopathic feline lower urinary tract disease: a double-blind clinical study. Vet Clin North Am Small Anim Pract 1996; 26 (3): 563−569, doi: 10.1016/s0195-5616(96)50085-9. 



Štítky
Veterinární lékař
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#