#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alopecie psů jako symptom různých onemocnění a možnosti jejího řešení

30. 8. 2024

Alopecie psů představuje jak primární symptom, tak projev doprovázející mnohá kožní i systémová onemocnění. Její léčba zahrnuje multimodální přístup na základě kvalitní diagnostiky. Následující článek stručně shrnuje příčiny vzniku alopecie a výsledky klinické studie s přípravkem nové terapeutické řady pro tuto indikaci.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Alopecie u psů

Alopecie u psů je definovaná jako ztráta srsti na místech, kde srst růst má. Jedná se o klinický symptom mající mnoho vrozených či získaných příčin. Je třeba nezaměňovat alopecii za hypotrichózu, kdy dochází k řídnutí a ztrátě chlupů v rozsahu asi 30 %.

Růstový cyklus chlupu je za běžných podmínek u zdravého psa samoregulován a zahrnuje 3 fáze – aktivní anagen, přechodový katagen a klidový telogen. Během růstu chlupu je velmi důležité zásobování kyslíkem prostřednictvím krevních cév a mimo jiné také dotace vitaminu B3, zinku a omega nenasycených mastných kyselin.

Vrozené alopecie

Genetické příčiny zahrnují abnormální či narušený vývoj chlupových folikulů a projevují se obvykle hned po narození nebo do 3 let věku. Do této skupiny patří řada alopecií asociovaných s určitým plemenem jako například alopecie X u pomeranianů nebo sezónní alopecie boků u buldoků, boxerů a kníračů. Léčba těchto geneticky podmíněných alopecií je složitá a často neefektivní, byť vznikají stále nové metody jako například melatoninové implantáty nebo injekce kyseliny hyaluronové.

Získané alopecie

Získané alopecie a hypotrichózy jsou způsobeny narušením struktury chlupového folikulu nebo poruchou růstového cyklu chlupu. Etiologie získaných alopecií je velmi různorodá a pro stanovení správné diagnózy, a nastavení vhodné léčby je tedy zapotřebí provést důkladnou diagnostiku založenou na podrobné anamnéze, klinickém vyšetření a potřebných laboratorních testech. Záměrem terapie je jak podchycení vyvolávajícího onemocnění, tak snaha o nápravu narušeného růstového cyklu chlupů.

Příčinami primárně zánětlivých alopecií jsou především infekce – pyodermie a dermatofytóza, dále také imunitně zprostředkovaná onemocnění a například alopecia areata. Nezánětlivé alopecie jsou převážně hormonálně podmíněné, nejčastěji způsobené hypotyreózou, hyperadrenokorticismem a hypoestrogenismem. Ze získaných dysregulací růstovéhu cyklu chlupů je zapotřebí jmenovat také onkologické příčiny. Samostatnou kapitolou jsou alopecie vzniklé sekundárně v důsledku pruritu, a to především vinou alergických či parazitárních onemocnění − zde je pro diagnostiku nejdůležitější právě důkladná anamnéza.

   

Klinická studie

Design a průběh

Referenční dermatologické centrum Dermavet provedlo u psů s alopecií nebo hypotrichózou sekundární k jiným onemocněním klinickou studii účinnosti produktu Stimuderm (VetExpert). Jeho základem je aktivní metabolit vitaminu B3 doplněný o hydrolyzované hedvábné proteiny, panthenol a alantoin, jež zklidňují podráždění a zlepšují hydrataci pokožky.

Studie zahrnovala 75 psů, kteří byli rozděleni do 5 skupin podle diagnózy. Ve skupině 1 byli psi a atopickou dermatitidou ve stadiu remise s výraznou ztrátou srsti a exkoriacemi, ve skupině 2 psi po zaléčené stafylokokové pyodermii, skupina 3 zahrnovala psy s podezřením na alergii na krmivo a lézemi vzniklými pruritem s ní asociovaným (zároveň s lokální terapií tak byla podávána hydrolyzovaná dieta), do 4. skupiny byli zařazeni psi s hypotyreózou dostávající zároveň thyroxin a v 5. skupině psi s potvrzenou alopecií X.

Všichni psi byli šamponováni ve stejném protokolu – 2× po 5 dnech a dále v týdenním intervalu, dokud nezačaly chlupy viditelně růst (maximálně 6 týdnů), a dále jim bylo sprejováním aplikováno sérum na postižené oblasti kůže 14 dní 1× denně, dalších 14 dní obden a následně 2× týdně (do celkového trvání léčby 6 týdnů).

Výsledky a závěr

V rámci vyhodnocení byl u léčených psů proveden trichogram, test ztráty chlupů kartáčováním, porovnání velikosti alopetického ložiska a srovnání chlupů na hranici alopetického ložiska a v místě obnoveného růstu s fotografickou dokumentací. Zlepšení v opětovném růstu chlupů pozorováno u 71 % psů v 1. skupině, 79 % ve 2. skupině, 67 % ve skupině 3, 71 % ve skupině 4 a 0 % ve skupině 5.

U pacientů s pyodermií a s atopickou dermatitidou je známo, že šamponování vždy zlepšuje účinek primární terapie, ne vždy však obnovuje růst srsti. Pro pacienty se zastavením růstu například z důvodu hypotyreózy se ovšem zdá být produkt Stimuderm optimální volbou. Kromě již zmíněné léčby primárního onemocnění je potom k obnovení růstu a kvality srsti doporučeno zlepšit mikrocirkulaci v kůži, použít protizánětlivé substance a doplnit esenciální živiny.

   

(zar)

Zdroj: Karas-Tecza J. Alopecia as a manifestation of skin diseases in dogs: causes, treatments, and analysis of the case studies. Veterinary Life 2023; 7: 15−17.



Štítky
Veterinární lékař
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#